Kärleksdirektören

Anteckningar om kärlek i allmänhet och på nätet i synnerhet.

torsdag, september 15, 2005

Universell kärlek

Humor är inte likadant överallt. Man pratar om brittisk humor (torr), amerikansk humor (bräkig), norsk humor (om svenskar) och hur fransk humor är törs jag inte gissa men den är förmodligen, tja, fransk.

Men kärlek då. Finns det fransk kärlek? Amerikansk kärlek? Svensk kärlek? Eller är känslan universell och bara uttrycken för kärlek annorlunda? Egentligen är väl grundproblematiken att definiera ordet kärlek. SAOB säger om kärlek: "stark känsla l. böjelse för ngn, yttrande sig i en (oegennyttig) önskan om föremålets lycka o. välgång l. i glädje o. tillfredsställelse över att vara i dess närhet o. göra det till lags o. d.; innerlig tillgivenhet l. sympati (för ngn),; ofta motsatt: hat, avsky. "

Det kan man väl skriva under på. Men det finns ju så många olika sorters kärlek. Kärlek till ett syskon, ett barn, en partner och kanske även till materiella ting. Kärlek som i tillgivenhet är en sak medan kärlek som i passion är en helt annan. Och kanske är det så att passionen faktiskt är universell. Den där berusande känslan, pirret i magen, endorfinkicken. Känns likadant i Norge som i Frankrike.

Universellt eller ej. Väldigt härligt är det i alla fall.